Cyber- en
informatieveiligheid

woensdag 29 juni 2022

CERT geeft stappenplan voor ransomware-aanval vrij

CERT, onderdeel van Centrum voor Cybersecurity België (CCB), legt een plan vast hoe bedrijven in twaalf stappen kunnen reageren op een ransomware-aanval.

Het federale Computer Emergency Response Team, kortweg CERT is de operationele dienst van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). CERT heeft als opdracht het online opsporen, observeren en analyseren  van veiligheidsproblemen en de verschillende doelgroepen hierover informeren. Het stappenplan van het CERT rond ransomware is in die zin een onderdeel van hun takenpakket. ‘Organisaties moeten ervan uitgaan dat zij vroeg of laat met een ransomware-aanval te maken krijgen. De belangrijkste vraag is wanneer’, klinkt het.

Voorbereiding is de sleutel, is de filosofie achter een gids met acties voor bedrijven die het slachtoffer zijn van een ransomware-aanval. ‘Het primaire doel is ervoor te zorgen dat organisaties niet hoeven te improviseren zodra een ramp toeslaat, wat tot extra fouten zal leiden die kunnen resulteren in het verlies van nog meer gegevens.’

Voorbereiding houdt in dat organisaties weten welke teams ze nodig hebben, van technologie tot communicatie, en hoe deze mensen snel te bereiken indien nodig. De twaalf stappen zijn volgens de specialisten van het CERT de minimumstappen die u moet volgen in geval van een ransomware-aanval.

U kan de gids ‘Hoe reageren op een ransomware aanval in 12 stappen’ hier en hier lezen.

Vragen? Opmerkingen? Contacteer ons!

Comments uit onze community

Reageren
Om te reageren moet je eerst inloggen.
GEBRUIK ONZE INFORMATIEVEILIGHEIDSTOOL