Cyber- en
informatieveiligheid

woensdag 6 april 2022

Cybersecurity Challenge maakt studenten warm voor een carrière in cyberbeveiliging

Victor Vincke
Op 25 en 26 maart 2022 gingen IT-studenten een zenuwslopende uitdaging aan tijdens de finale van de jaarlijkse Cyber Security Challenge Belgium (CSCBE). Maar liefst 737 studenten uit 32 verschillende universiteiten en hogescholen schreven zich in voor de voorrondes en de 40 beste teams zetten de strijd dit weekend verder. Dit initiatief moet een carrière in cybersecurity aantrekkelijk maken. De sector snakt immers naar nieuw talent.

Het team 'Tetramonohedrons' van informaticastudenten Hannes Klinckaert (Odisee) en Francis Klinck, Robbe Van Herck en Maxime Bloch (UGent), kon de mooie hoofdprijs in de wacht slepen: een reis naar de befaamde Def Con-hackingconferentie in Las Vegas en een felbegeerde SANS opleiding. Uit de winnaars wordt bovendien een delegatie samengesteld van jongeren die België zullen vertegenwoordigen tijdens de volgende European Cyber Security Challenge (ECSC), die zal plaatsvinden van 13 tot 16 september 2022 in Wenen.

Meer dan een wedstrijd
De instroom van cybersecurity-studenten naar het bedrijfsleven is belangrijker dan ooit. Nu het pijnlijk duidelijk wordt dat cyberaanvallen zelfs ingezet worden bij conflicten tussen staten of als vergeldingsmiddel, worden bedrijfsleiders in vele sectoren wakker. Het besef is gegroeid dat elke sector een potentieel slachtoffer is, met als gevolg dat een plan voor cyberbeveiliging bij vele bedrijven in korte tijd een prioriteit geworden is. De vraag naar experts in cybersecurity neemt daarom toe in alle sectoren. Het aantal studierichtingen en het aantal studenten stijgt eveneens, maar niet aan hetzelfde tempo.

Voor buitenstaanders kan het saai lijken, maar schijn bedriegt. De studenten gaan verschillende uitdagingen aan die hun spitsvondigheid op vlak van cryptografie, reverse engineering, web- en mobiele applicatiebeveiliging op de proef stellen. Er zit een fijne portie gamification in deze wedstrijd, met crypto-puzzels en een capture the flag challenge, en dat maakt het voor de studenten ook gewoon leuk om mee te doen.

Als nationale autoriteit op vlak van cyberveiligheid kan het CCB dergelijke initiatieven alleen maar steunen. Het is een unieke kans om de cyberexperts van morgen een duwtje in de rug te geven.

Vragen? Opmerkingen? Contacteer ons!

Comments uit onze community

Reageren
Om te reageren moet je eerst inloggen.
GEBRUIK ONZE INFORMATIEVEILIGHEIDSTOOL