Cyber- en
informatieveiligheid

woensdag 2 februari 2022

Cyberveiligheid: voornaamste en nieuwe bedreigingen in 2021 (infografiek)

Bedreigingen voor de cyberveiligheid zijn aan het toenemen, terwijl de Covid-19-pandemie een grote impact heeft op het cyberlandschap.

Topsectoren die bedreigd worden door cyberaanvallen
Bedreigingen voor de cyberveiligheid in de Europese Unie raken sectoren die essentieel zijn voor de samenleving. De top vijf sectoren volgens gegevens van ENISA, tussen april 2020 en juli 2021, zijn openbaar bestuur/regeringen (198 incidenten gemeld), digitale dienstverleners (152 incidenten), algemene bevolking (151 incidenten), gezondheidszorg/medische sector (143 incidenten) en financiën/banksector (97 incidenten).

Voornaamste bedreigingen cyberveiligheid

Tijdens de pandemie moesten bedrijven zich snel aanpassen aan nieuwe werkomstandigheden - en opende het tegelijk nieuwe deuren en mogelijkheden voor cybercriminelen. Volgens het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) zijn voornamelijk deze negen groepen bedreigingen:

  • Ransomware – aanvallers versleutelen de gegevens van een organisatie en vragen losgeld om terug toegang te geven.
  • Cryptojacking – wanneer cybercriminelen stiekem het computervermogen van een slachtoffer gebruiken om cryptocurrency te genereren.
  • Databedreigingen –
  • Malware – een software dat een proces activeert dat een besturingssysteem beïnvloedt.
  • Desinformatie/misinformatie – de verspreiding van misleidende informatie.
  • Goedaardige bedreigingen – menselijke fouten of de foute configuratie van systemen.
  • Bedreigingen tegen beschikbaarheid en integriteit – Aanvallen die gebruikers toegang tot hun informatie verhinderen.
  • Bedreigingen via mail – wil mensen manipuleren om ze slachtoffer te maken van een emailaanval.
  • Bedreigingen van de toeleveringsketen – bijvoorbeeld een aanval op een dienstverlener om toegang tot klantgegevens te bemachtigen.

Volgens het ENISA-verslag, gelooft 76 procent van de Europeanen dat ze toenemend risico lopen om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit.

Ransomware
Ransomware wordt beschouwd als de meest zorgwekkende bedreiging op dit moment. Het is vijandige software die ontworpen is om de toegang tot documenten van gebruikers of organisaties te verhinderen. De aanvallers eisen losgeld om de toegang terug mogelijk te maken.
Gegevens van het EU-agentschap voor cyberveiligheid tonen aan dat de grootste som losgeld toenam van €13 miljoen in 2019 tot €62 miljoen in 2021, en de gemiddelde som losgeld verdubbelde van €71 000 in 2019 tot €150 000 in 2020. Naar schatting kostte de globale ransomwareschade in 2021 €18 miljard – 57 keer meer dan de waarde in 2015.
De gemiddelde periode dat een organisatie in het tweede kwartaal van 2021 stilgelegd werd tijdens een ransomwareaanval was 23 dagen. In 2021 vond er elke 11 seconden een ransomewareaanval plaats in een bedrijf.

Vragen? Opmerkingen? Contacteer ons!

Comments uit onze community

Reageren
Om te reageren moet je eerst inloggen.
GEBRUIK ONZE INFORMATIEVEILIGHEIDSTOOL