Cyber- en
informatieveiligheid

Artikel
Ransomware
vrijdag 15 januari 2021

Geslaagde ransomware-aanvallen in 2020

2020 werd gekenmerkt door de (geslaagde) ransomware-aanvallen. Doorheen het jaar hebben diverse organisaties schade ondervonden nadat ze slachtoffer werden van cyberaanvallen. Hier volgt een overzicht van zeven Belgische organisaties die door een gijzelhack getroffen waren in 2020.

Picanol
De Ieperse weefgetouwenfabrikant Picanol was het doelwit van een grote ransomware-aanval. Als gevolg hiervan werd de productie van weefgetouwen in China, Roemenië en België stilgelegd.

Spie ICS
Ook IT-bedrijven zijn worden slachtoffer van ransomware. Bij Spie ICS werd het werk deels stilgelegd door de geslaagde cyberaanval, waardoor hun klanten hinder ondervonden.

Gemeente Willebroek
Cybercriminelen eisten bitcoins nadat ze de computers van Gemeente Willebroek blokkeerden. De medewerkers gebruikten toen ouderwetse schrijfmachines om de continuïteit van de dienstverlening te garanderen.

Antwerpse rederijen
In Antwerpen werden in 2020 vier rederijen slachtoffer van ransomware-aanvallen. De e-commerce-sites waren hierdoor niet beschikbaar waardoor online boekingen niet mogelijk waren.

AP Hogeschool
Naar aanleiding van een geslaagde cyberaanval sloot AP Hogeschool de deuren en schakelde over naar online lessen. Om te voorkomen dat de besmetting verder verspreid werd, mochten de studenten niet langer gebruik maken van het schoolnetwerk.

Algemeen Medisch Laboratorium
Nadat cybercriminelen delen van het netwerk besmet hadden, heeft het bedrijf zijn netwerk preventief losgekoppeld. Het is onbekend of er data gestolen werden of niet.

Tapijtgroep Desso
De aard van deze hack werd niet bekendgemaakt. De tapijtgroep en de Franse moederorganisatie Tarkett werden getroffen door een cyberaanval. De verkoop en productie werd ernstig verstoord en de IT-systemen werden afgesloten van de buitenwereld.

Vragen? Opmerkingen? Contacteer ons!

Comments uit onze community

Reageren
Om te reageren moet je eerst inloggen.
GEBRUIK ONZE INFORMATIEVEILIGHEIDSTOOL