Cyber- en
informatieveiligheid

maandag 9 mei 2022

ING en Microsoft bieden gratis cursus cybersecurity

Victor Vincke
In een antwoord op het tekort aan cyberspecialisten plaatsen ING en Microsoft een online-opleidingsplatform rond it-beveiliging online. Die is ook bedoeld voor beginners en gratis.
Het initiatief van een cursusplatform om cyberexperts op te leiden komt van ING België. ‘Wereldwijd heeft 76 procent van de organisaties moeite met het werven en inhuren van professionals op het gebied van cyberbeveiliging. Het is duidelijk dat er een cruciale behoefte is aan risico- en beveiligingsspecialisten’, aldus Renaud Dechamps, woordvoerder bij ING Belgium.

Volgens ING is het de eerste Europese bank die een opleidingsplatform biedt in de strijd tegen cybercriminaliteit. Voor de inhoud van de opleiding werkte ING samen met Microsoft. De technische infrastructuur werd ontwikkeld door het Open Web Application Security Project (OWASP), een online-gemeenschap die zich bezighoudt met de beveiliging van computersystemen.

Hoeveel toeloop verwachten ze bij ING voor hun opleiding? ‘We hopen op zoveel mogelijk deelnemers’, stelt Dechamps. ‘Het is echter onmogelijk om daar een getal op te plakken omdat de opleiding steunt op een opensourceplatform dat volledig gratis is. In theorie is er dus geen limiet.’

Chef-kok
Het gaat om een privé-initiatief. De cursus is niet officieel erkend en dus geen rechtstreeks alternatief voor opleidingen in hogescholen of universiteiten. Het doel is een breed scala van profielen in staat te stellen hun eerste stappen te zetten op het gebied van it-beveiliging. Het project was eerder al aangekondigd, maar intussen dus operationeel.

De opleiding staat open voor mensen zonder diploma of beroepservaring.  De eerste bètatester van het online-platform is iemand die jarenlang werkzaam was als chef-kok, maar zijn carrière een andere wending wilde geven. ‘De opleiding is dus volledig gratis en voor iedereen toegankelijk. Er is helemaal geen voorselectie’, aldus Dechamps. ‘We verwachten wel dat de geïnteresseerden een basiskennis it en softwareontwikkeling hebben.’


Vragen? Opmerkingen? Contacteer ons!

Comments uit onze community

Reageren
Om te reageren moet je eerst inloggen.
GEBRUIK ONZE INFORMATIEVEILIGHEIDSTOOL