Cyber- en
informatieveiligheid

Nieuws
Ransomware
dinsdag 10 mei 2022

Ransomware daalt in België

Het aantal gevallen van ransomware in ons land laat de laatste maanden een dalende lijn zien. De vraag is of dit niet gewoon een tijdelijk fenomeen is.

Tot die vaststelling komt het CCB, het Centrum voor Cybersecurity België, dat de security-situatie in ons land opvolgt. Tijdens een update spreekt het CCB over zeventien ransomware-aanvallen die het rapporteerde in de eerste drie à vier maanden van dit jaar. Vijf ransomware-aanvallen werden met behulp van het CCB verhinderd.

De ransomware werd veroorzaakt via diverse technieken en strategieën, stelt het CCB vast. Het gaat zowel om phishing, uitgebuite kwetsbaarheden bij toepassingen als VPN of Citrix, gelekte credentials, zoals wachtwoorden, of zogenaamde insider threats, zoals hackergroep Lapsus$, die cruciale informatie trachten te bekomen. ‘Conti en Lockbit 2.0 zijn de meest voorkomende actoren. Dit is de ransomware die het meest werd gebruikt’, stelt Kevin Holvoet, hoofd van het onderzoekscenttrum bij CCB.DalingOpvallend is dat het CCB in het eerste kwartaal een daling vaststelt inzake het aantal ransomware-incidenten in ons land. ‘Wij menen dat de oorlog van Rusland in Oekraïne hier een rol in speelt. Veel Russische of andere criminele groepen houden zich hier vandaag mee bezig, en zijn in functie daarvan actief op het darkweb. Daarom focussen ze zich minder op aanvallen op bedrijven’, oppert Kevin Holvoet. Toch is hij van oordeel dat het maar een tijdelijk fenomeen gaat. ‘Onze verwachting is dat ransomware binnenkort weer gaat toenemen.’

Overigens is de context van de oorlog in Oekraïne een belangrijke inzake wereldwijde bedreigingen. Sommige cybercriminelen beogen organisaties die één of andere kant in het conflict kiezen. ‘Het standpunt van je topmanagement over dit conflict kan zeker het bedreigingslandschap van je organisatie doen veranderen’, stelt Holvoet. Of zoals hij het met een bekende quote stelt, ook in cybercriminaliteit is van tel: don’t mention the war.
 

Vragen? Opmerkingen? Contacteer ons!

Comments uit onze community

Reageren
Om te reageren moet je eerst inloggen.
GEBRUIK ONZE INFORMATIEVEILIGHEIDSTOOL