Nieuws
dinsdag 25 juni 2024

[online kennisdag] 3 slimme tools voor moderne lokale besturen - ontdek ze via live demo - 12/09/2024.

In deze online kennisdag gaan we in detail doorheen 3 belangrijke tools uit onze community. De voorbije RKK's (regionale kenniskringen) registreerden we flink wat vragen over de concrete functionaliteiten en de unieke opportuniteiten die in deze 3 oplossingen binnen handbereik liggen. Heel veel lokale besturen zijn / willen hier nu mee aan de slag.

1/3 oplossingscatalogus
2/3 informatieveiligheidstool
3/3 LB365

We gaan via live demo doorheen deze 3 oplossingen en beantwoorden al jullie vragen. Bij elke demo voorzien we naast een V-ICT-OR expert ook minstens één gebruiker uit de lokale besturen.


-/-

1/3 oplossingscatalogus (55 minuten demo sessie)

Deze tool geeft een overzicht van de referentiearchitectuur van de Vlaamse lokale besturen, waarbij hun dienstverleningsnoden worden vastgelegd in deze referentiearchitectuur.

De catalogus verbindt de vrije markt met de publieke sector door een duidelijk overzicht te geven van beschikbare software, leveranciers en standaarden.

Momenteel bevat de catalogus al meer dan 750 oplossingen. De oplossingscatalogus is GRATIS voor iedereen, ook voor de bedrijven en voor de lokale besturen.2/3 informatieveiligheidstool (55 minuten demo sessie)

De informatieveiligheid tool is een ‘package deal’. Het wil alle aspecten van persoonsgegevensbescherming bundelen zodat je (bijna) niet meer handmatig hoeft te werken. Een drieluik: je kunt er een op maat gemaakte risicoanalyse, maturiteitsmeting en veiligheidsplan mee uitwerken.

De vragenlijst voor de maturiteitsmeting werkt op basis van de ‘richtsnoeren’ (gebaseerd op ISO-normen 27k). Bovendien bezit de tool een tweede vragenlijst die uw organisatie niet alleen aan de wettelijke vereisten van informatieveiligheid toetst, maar ook aan die van de AVG (GDPR, persoonsgegevensbescherming).

Verder zijn er een groot aantal bijkomende functionaliteiten, zoals verwerkingsregisters, verwerkersovereenkomsten (incl. generieke verwerkersovereenkomst die juridisch werd nagekeken), statistieken, vraag-antwoord functionaliteit…
3/3 LB365 (55 minuten demo sessie)

Oorspronkelijk in 2011 gestart als het Common Citizen Service Platform (CCSP). Dit project heeft als missie de samenwerking tussen lokale besturen te stimuleren en gezamenlijk digitale oplossingen te laten ontwikkelen. Elk lokaal bestuur kan aansluiten bij dit los samenwerkingsverband van intussen al 35 besturen die samenwerken om hun diensten te digitaliseren en een midoffice uit te bouwen. 

LB365 begint met het bouwen van een gecentraliseerd klantendossier. Hier worden gegevens van burgers en ondernemers uniform vastgelegd en beheerd, waardoor een integraal beeld ontstaat dat als basis dient voor diverse dienstverleningsprocessen.

De databank van dit klantenbeheersysteem is op haar beurt maximaal gekoppeld aan allerlei authentieke bronnen zoals het Rijksregister, de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en het Verenigingenregister waardoor de betrouwbaarheid van de gegevens wordt versterkt en lokale overheden toegang hebben tot actuele en nauwkeurige informatie.
 

Daarbovenop werden diverse oplossingen/modules gebouwd vanuit de reeds gebouwde generieke componenten met elk hun eigen specifieke functionele vereisten. Aangezien deze generieke componenten steeds hergebruikt kunnen worden zorgt dit niet alleen voor een kostenvermindering maar ook een daling van de leveranciersafhankelijkheid. 

LB365 biedt ondertussen al een ruim scala aan, van meer dan 14 horizontale digitale diensten.

-/-

KLIK HIER naar de eventpagina voor registratie aanwezigheid.

-/-


Deze kennisdag is GRATIS voor alle effectieve V-ICT-OR leden. Tarief voor niet leden = 195 EUR / 350 EUR. No-shows de dag zelf worden gefactureerd aan 100% van de standaard inkom tarief.

Nog geen lid? Dat kan al vanaf 35 euro.

 

De week voor deze kennisdag ontvang je een Teams link om deze online kennisdag te volgen. Je bent vrij om één, twee of alle drie de demo's te volgen.


Vragen? Opmerkingen? Contacteer ons!

GEBRUIK ONZE INFORMATIEVEILIGHEIDSTOOL