Afgelopen jaar stuurde de internetgebruiker maar liefst 4.575.336 berichten door naar het e-mailadres verdacht@safeonweb.be. Dat betekent dagelijks meer dan 12.000 berichten. In 2020 waren dat nog 3.225.234 berichten.
De cijfers tonen aan dat cybercriminelen steeds meer berichten versturen met de bedoeling de internetgebruiker in de val te lokken. Deze berichten komen per e-mail, maar ook via tekstberichten of social media.
Safeonweb analyseert de verdachte berichten. De gebeurt hoofdzakelijk automatisch. De focus ligt in de eerste plaats op de links en de bijlages. Uit de 4,5 miljoen ontvangen berichten haalde Safeonweb 8.109.157 links, waarvan 1.414.818 frauduleuze (phishing, valse webshops, oplichting, enz.)
Deze verdachte links geeft Safeonweb door aan Google Safebrowsing en Microsoft Smartscreen die een waarschuwing publiceren. Als je als internetgebruiker deze webpagina’s wil bezoeken dan krijg je een rood scherm met een duidelijke boodschap: 'Opgepast, de webpagina die je wil bezoeken is gevaarlijk'.