De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) krijgt elk jaar meer en meer dossiers over gegevenslekken op haar bord. De digitalisering en het vele thuiswerk zijn daar de oorzaak van. Dat meldt De Zondag.
Op twaalf maanden tijd is het aantal dossiers over gegevenslekken gestegen van 1.232 naar 1.529, zegt de GBA. Het gaat dan over bedrijven die slachtoffer worden van ransomware of een organisatie die per ongeluk gevoelige gegevens doorstuurt naar de verkeerde persoon. Ook dossiers over personen die een laptop verliezen met daarop persoonsgegevens, komen regelmatig terug. Als zo’n datalek risico’s kan inhouden voor de betrokken personen moeten bedrijven en organisaties ze melden bij de GBA. Dat schrijft de GDPR-wetgeving voor, die nu precies vier jaar oud is. De voorbije jaren nemen die meldingen een vlucht. Dat heeft volgens de
GBA te maken met de snelle digitaliseringsgolf waar we door gaan, een golf die tijdens de coronapandemie nog aan kracht won. Ook het vele thuiswerk speelt een rol, omdat thuiswerkers een veilige verbinding moeten kunnen maken met hun bedrijfsnetwerk. Tot slot zijn er ook meer digitale misdrijven, zoals phishing, ransomware en hacking.