Nieuws
woensdag 2 februari 2022

Change Your Password Day

01 februari is "Change Your Password Day". Een goed paswoordbeleid is een eerste stap in de richting van cyberveilig ondernemen.

Met een wachtwoord bescherm je persoonlijke en belangrijke gegevens op je computer, tablet en smartphone. Maar ook voor bijvoorbeeld je e-mailaccount, sociale media, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn, en data in de cloud gebruik je een wachtwoord. Want je wilt voorkomen dat onbevoegden toegang verkrijgen tot je systemen, data, e-mail- en socialmedia accounts.

Iedereen die een beetje gedigitaliseerd is maakt al vlug gebruik van heel wat toepassingen waar een wachtwoord voor nodig is om toegang te maken. We kiezen daarbij logischerwijze meestal voor een wachtwoord dat we makkelijk onthouden. Vaak gebruiken we verjaardagen, (familie)namen of simpele toetsenbordcombinaties zoals “azertyuiop”. Maar zulke wachtwoorden zijn makkelijk te raden door mensen met kwade intenties. Persoonlijke informatie is namelijk snel te vinden op het web, en er bestaan uitgebreide lijsten met veelvoorkomende wachtwoordcombinaties.

Tips voor het bedenken van een sterk wachtwoord
Een sterk wachtwoord is niet te raden en moeilijk te kraken door een computer. Hieronder een aantal tips die je helpen een sterk wachtwoord te bedenken.

  • Bedenk een wachtwoordzin in plaats van een wachtwoord. Kies een geheime zin die alleen jij weet. Dit is vaak gemakkelijker te onthouden dan een complex wachtwoord. Een voorbeeld hiervan is: "Omdat ik veilig wil internetten = dit mijn wachtwoord!".
  • Hoe meer karakters, hoe beter (minimaal 12 is aan te raden).
  • Gebruik kleine letters, hoofdletters, cijfers, speciale tekens en spaties.
  • Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen, zoals de naam van je partner of kinderen, reeksen als 12345 of azerty, welkom01.
  • Verzin geen wachtwoord dat erg lijkt op één van jouw andere wachtwoorden. Als je oude wachtwoord "CaviaBep12" is, maak dan geen nieuw wachtwoord aan dat daar heel erg op lijkt, bijvoorbeeld "CaviaBep34". Dit is gemakkelijk te raden, en dus niet sterk genoeg. Bedenk dus iets totaal anders.
  • Maak gebruik van een wachtwoordmanager. Hierdoor hoef je maar een enkel (sterk!) wachtwoord of wachtwoordzin te onthouden en worden al je andere wachtwoorden veilig opgeslagen.
  • Kies woorden die niet voorkomen in wachtwoord blacklists (zoals "password" of "admin").
  • Zorg dat het wachtwoord of wachtwoordzin geen persoonlijke informatie bevat (bijvoorbeeld de geboortedatum van je kind of de naam van je partner).
  • Gebruik geen bedrijfsnaam of een afkorting in je wachtwoord.
  • Gebruik geen wachtwoorden die overeenkomen met makkelijk te raden formaten zoals kalenderdata, kentekenplaten of telefoonnummers.
  • Controleer eens in de zoveel tijd of je inloggegevens niet in verkeerde handen gevallen zijn, bijvoorbeeld op haveibeenpwned.com. Steeds meer wachtwoordmanagers kunnen ook zo'n check uitvoeren.
  • Gebruik tweefactorauthenticatie. Inloggen met tweefactorauthenticatie (2FA) is een stuk veiliger en verkleint de kans dat hackers toegang krijgen tot je accounts of gegevens. Je gebruikt 2 verschillende middelen (factoren) om in te loggen. Iets dat je weet (je wachtwoord) en iets dat je bezit (een sms-code via een ingesteld telefoonnummer) of iets dat je bent (je vingerafdruk).

Tip: Bekijk volgend youtube-filmpje en merk al vlug hoe nonchalant en ondoordacht we met wachtwoorden omgaan: Basta: mag ik uw wachtwoord?

Het kiezen van een sterk wachtwoord is niet genoeg. Zorg er ook voor dat je veilig omgaat met je wachtwoorden!

Vragen? Opmerkingen? Contacteer ons!

Comments uit onze community

Reageren
Om te reageren moet je eerst inloggen.
GEBRUIK ONZE INFORMATIEVEILIGHEIDSTOOL