woensdag 21 september 2022

Hoe saas bijdraagt aan veiligheid en flexibiliteit

In de afgelopen jaren nam de verplaatsing naar ‘as-a-service’ een vlucht, gedreven door de pandemie en bestaande en oplopende tekorten met betrekking tot mensen, kennis en tijd. Software-as-a-service (saas) biedt organisaties een volledig beheerde softwareomgeving. Laat juist dát tegenwoordig een van de grootste uitdagingen waarvoor it-teams staan.

Waar er, vooral binnen de security-markt, eerst terughoudendheid bestond om saas te gebruiken, lijkt dat inmiddels verleden tijd en wordt het breed geadopteerd. Dit heeft te maken met onjuiste vooroordelen over deze as-a-service-dienst. Het was lange tijd niet denkbaar dat bedrijven de controle over hun managementomgeving af zouden geven aan een externe partij. Dit zou zelfs extra beveiligingsrisico’s introduceren. De praktijk heeft uitgewezen dat dit niet het geval is. Het kan juist een voordeel zijn om dit deel van de omgeving door de leverancier of serviceprovider te laten beheren vanwege hun specialisme hierin. Daarnaast wordt het beheren van de managementomgeving een steeds grotere uitdaging voor veel it-teams dankzij de tekorten.

Complexiteit van de it-omgevingen
Een van de grootste voordelen die organisaties kunnen behalen door saas af te nemen, is een hoger niveau van beveiliging. De (gecreëerde) complexiteit van de it-omgevingen van tegenwoordig en het tekort aan mankracht hebben het lastig gemaakt voor it-teams om een actueel beheerbeleid te voeren, bijvoorbeeld met betrekking tot updates en patches. En dat terwijl het up-to-date houden van de omgeving een basisprincipe is van een veilige omgeving. Het steeds groter wordende aantal updates en patches in combinatie met de eerdergenoemde uitdagingen, maakt het voor veel it-teams simpelweg onmogelijk om deze op tijd door te voeren. Een saas-partner kan ervoor zorgen dat updates en patches wel tijdig worden doorgevoerd, waardoor de omgeving niet ten prooi kan vallen aan cyberaanvallen gericht op oude ongepatchte kwetsbaarheden - iets dat nog al te vaak voor komt.

Daarnaast brengen saas-partners specialistische kennis met zich mee over het aanvalslandschap en de tactieken die cybercriminelen gebruiken om organisaties te compromitteren. Met name leveranciers die kunnen putten uit data-lakes, kunnen in near realtime nieuwe aanvalspatronen en -tactieken ontdekken en updates uitbrengen en doorvoeren die organisaties hiertegen beschermen.

Flexibiliteit
De ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben het mogelijk gemaakt om de managementomgeving te verplaatsen van on-premises naar buiten de fysieke perimeters van de organisatie, zoals in de cloud. Ook saas-diensten hebben zich hierop aangepast en zijn toe te passen op elke omgeving. Dit geeft organisaties de flexibiliteit om applicaties en workloads te plaatsen in de omgeving die daarvoor het geschikts is, zonder dat zij zich zorgen hoeven te maken dat die omgeving niet goed te beheren of beveiligen valt.

Naast dat saas is in te zetten in elke it-omgeving, levert ook de manier waarop deze geleverd wordt extra flexibiliteit op. As-a-service-diensten evolueren zich steeds vaker naar een pay-per-use-model waarbij de afnemers enkel betalen voor wat zij gebruiken. Hierdoor wordt er niet langer een vast maandelijks of jaarlijks bedrag betaald voor een vast scala aan diensten, maar is dit veel meer afgestemd op wat de organisatie op dat moment nodig heeft. Dit scheelt in de kosten - deze zijn beter in lijn met de business die je op dat moment doet - en geeft de organisatie ook de mogelijkheid om snel op of af te schalen zonder compromissen te doen aan de algehele beveiliging.

Lagere kosten
Een hoger niveau van beveiliging en ook de toegenomen flexibiliteit leiden op zowel korte als lange termijn tot lagere kosten. Zo verlaagt het up-to-date houden van het beheer van de it-omgeving de kosten die nodig zijn updates en patches uit te rollen en heeft de organisatie niet te maken met de hoge kosten die vaak gepaard gaan met achterstallig onderhoud. Daarnaast wordt het risico dat de organisatie gecompromitteerd wordt door ongepatchte kwetsbaarheden sterk gereduceerd. De kosten van een inbraak worden door Forrester geschat op twee miljoen dollar per inbraak. Vervolgens geeft een pay-per-use-model organisaties de ruimte om enkel te betalen voor dat wat zijn gebruiken. Op de lange termijn levert het saas-model meer tijd op voor it-teams om hun aandacht te richten op innovatie en projecten die extra waarde leveren.

Er zijn inmiddels saas-aanbiedingen voor organisaties van elk formaat en voor alle sectoren. Ook organisaties in zwaarder gereguleerde sectoren - zoals de zorg, overheden en financiële instellingen - beginnen SaaS inmiddels te adopteren. Deze organisaties kunnen terecht bij gespecialiseerde saas-partners die bijvoorbeeld kunnen garanderen dat hun data de Nederlandse grenzen niet verlaten of dat gevoelige data gehost worden in een Europees datacenter, waardoor zij altijd compliant zijn met bestaande wet- en regelgeving. Zo bestaan er voor elke sector passende partners.

Saas zorgt voor een sneller en completer beheer- en beveiligingsbeleid van de it-omgeving en maakt dat bedrijven zich sneller kunnen aanpassen aan elke situatie. it. Het is een toekomstbestendig model dat organisaties het beveiligingsniveau en de flexibiliteit geeft die nodig zijn om de uitdagingen van vandaag de dag aan te pakken.

Vragen? Opmerkingen? Contacteer ons!

Comments uit onze community

Reageren
Om te reageren moet je eerst inloggen.
GEBRUIK ONZE INFORMATIEVEILIGHEIDSTOOL