De meeste cyberaanvallen beginnen bij een e-mail. Toch zijn veel bedrijven niet adequaat beschermd tegen malafide e-mails. Met deze tips slaat u cybercriminelen een krachtig wapen uit handen.
Van phishingmails tot besmette bijlagen: e-mail is al jaren dé manier om binnen te komen bij organisaties. Deze aanvalsvector lijkt populairder dan ooit. Twee derde van de Nederlandse organisaties werd in het afgelopen jaar vaker aangevallen via e-mail, zo blijkt uit
onderzoek van Mimecast. Ruim de helft meldt een toename van het aantal phishingaanvallen. En ruim een derde werd vaker bestookt met impersonatie-aanvallen, waarbij cybercriminelen zich via e-mail voordoen als een leidinggevende of een andere vertrouwde partij.
Uitgangspunten
Goede e-mailbeveiliging moet dan ook een topprioriteit voor elke it-professional zijn. Helaas krijgt e-mailsecurity in de praktijk niet altijd de aandacht die het verdient. Gevolg: de organisatie is kwetsbaar voor aanvallen via e-mail. Dat kan ook anders. Een aantal uitgangspunten voor effectieve e-mailbeveiliging:
- Benader e-mail als een businessrisico
Het begint allemaal met het serieus nemen van de dreiging. Een veilig gebruik van e-mail is belangrijker dan ooit. Dit vereist een cultuuromslag van it-professionals. Zij zijn gewend om securitybudgetten te besteden aan firewalls en endpointbeveiliging. E-mailsecurity wordt vaak als een commodity gezien, waarbij de focus ligt op kostenefficiëntie. Dat terwijl organisaties met goede e-mailbeveiliging een serieus businessrisico afdekken. Het is alsof je een extra slot op de voordeur zet maar tegelijkertijd de achterdeur wagenwijd open laat staan.
- Investeer in een extra beveiligingslaag
Veel organisaties vertrouwen op de standaard e-mailbeveiliging in
Microsoft 365 of
Google Workspace. Dat bespaart kosten, maar brengt ook risico’s met zich mee. Inmiddels zijn de vijf grootste cloudbedrijven zo dominant dat vrijwel alle organisaties van hun diensten gebruikmaken. En dat is terug te zien in de aanvalsmethoden van cybercriminelen, die hun pijlen primair op deze clouddiensten richten. Dit onderstreept de noodzaak van een extra beveiligingslaag in de vorm van een geavanceerde e-mailsecurityoplossing.
Ook
samenwerkingstools zoals Microsoft Teams en
Slack zijn steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen. Elke vorm van gevoelige communicatie vereist een solide beveiliging. Neem dus niet alleen e-mail, maar ook samenwerkingstools mee in uw gelaagde securitystrategie.
- Integreer de e-mailbeveiliging via api’s
Alle beveiligingsoplossingen vormen samen de ogen en oren van uw it-organisatie. Kies daarom voor een e-mailsecurityplatform dat via api’s eenvoudig te koppelen is aan andere securityoplossingen zoals firewalls, xdr en siem. Als u verschillende securityoplossingen aan elkaar knoopt en de data samenbrengt, krijgt u een breder beeld van de bedreigingen en bent u beter in staat om afwijkingen te detecteren.
- Creëer bewustwording over e-maildreigingen
Er zijn altijd manieren om technische beveiligingsscans te omzeilen. Denk hierbij aan een impersonatie-aanval vanuit een gecompromitteerde relatie zoals een partner of leverancier. Daarom is het cruciaal dat u ook de menselijke verdedigingslinie op orde brengt via awarenesstrainingen. Zorg dat deze trainingen een doorlopend karakter hebben waarbij het bewustzijn telkens wordt aangescherpt. Eén training door het it-personeel heeft zelden het gewenste effect.
- Hanteer een strategie voor digitale weerbaarheid
Regelmatig zien we tijdens cyberaanvallen of it-storingen dat organisaties niet bereikbaar zijn. Dit risico dekt u af met een strategie voor digitale weerbaarheid. Zo’n strategie is gericht op het waarborgen van de continuïteit: cruciale bedrijfsprocessen moeten altijd doorgaan. U organiseert bijvoorbeeld crisisoefeningen en gebruikt een cloudoplossing die tijdens downtime de rol van de e-mailclient overneemt. Wereldwijd heeft slechts 38 procent van de organisaties een strategie voor digitale weerbaarheid, in Nederland zelfs maar 21 procent.
Kapitale fout
Het nut van e-mailbeveiliging wordt nog te vaak onderschat. Veel it-professionals staren zich blind op de meer ‘traditionele’ securitymaatregelen zoals netwerk- en endpointbeveiliging. In het huidige dreigingslandschap is dat een kapitale fout.