De Europese Commissie heeft op 23 februari 2022 de Dataverordening gepresenteerd, waarmee EU-burgers en -bedrijven meer controle moeten krijgen over hun eigen zogeheten industriƫle data die worden verzameld door slimme apparaten. De bestaande juridische, economische en technische hinderpalen voor de toegang tot die data moeten worden weggewerkt, ten voordele van bedrijven, consumenten en overheidsdiensten.
Waarom een dataverordening?
Een aantal factoren verhindert de Europese economie momenteel om data ten volle te benutten. Belangrijke knelpunten zijn onder andere het gebrek aan duidelijkheid over wie gebruik mag maken van en toegang hebben tot data van verbonden producten, het feit dat kleine en middelgrote ondernemingen vaak geen evenwichtige data-uitwisselingscontracten met sterkere marktspelers kunnen sluiten, obstakels om over te stappen naar concurrerende en betrouwbare cloud- en edgediensten in de EU, en de beperkte mogelijkheden om data uit verschillende sectoren te combineren. Dit heeft invloed op diverse economische sectoren en leidt ertoe dat data in de EU te weinig wordt benut, met negatieve gevolgen voor de consumentenkeuze, innovatie en openbare dienstverlening. De dataverordening zal obstakels voor de toegang tot data wegnemen, zowel voor private als publieke partijen, maar ook het genereren van data blijven stimuleren, door de controle die makers over hun data hebben, op evenwichtige wijze te organiseren.
Met de Dataverordening moeten overheidsinstanties ook toegang kunnen krijgen tot data die in het bezit is van bedrijven, als dit nodig is in noodsituaties en data niet op een andere manier beschikbaar is. Zo noemt de Commissie overstromingen en bosbranden als voorbeelden.
Onder de verordening komen er ook nieuwe regels waarmee klanten makkelijker over moeten kunnen stappen naar een andere aanbieder van clouddataverwerkingsdiensten.
De nieuwe regels zijn nog niet meteen van kracht, het Europees Parlement moet zich er eerst nog over buigen.