E-mail is en blijft een cruciaal element in cybersecurity. Zo ziet securityspecialist Trend Micro het aantal geblokkeerde e-mail-dreigingen vorig jaar ruim verdubbelen. Of hoe in een snel evoluerend dreigingslandschap e-mail een constante blijft. Ransomware daalt daarentegen.
Trend Micro maakte deze vaststelling op basis van eigen onderzoek in de loop van vorig jaar. In 2021 heeft het bedrijf zeker 33,6 miljoen e-mail-dreigingen geblokkeerd, waarvan 232.768 in België. Dit is globaal een toename van 101 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De gegevens van dit onderzoek zijn in de loop van 2021 verzameld van producten die ingebouwde bescherming aanvullen in samenwerkingsplatforms zoals Microsoft 365 en Google Workspace.De sterke toename in het aantal aanvallen bewijst dat e-mail een belangrijk toegangspunt blijft voor cybercriminelen. ‘Elk jaar zien we innovaties in het dreigingslandschap en een evolutie van het aanvalsoppervlak, maar e-mail blijft consistent een grote dreiging’, zegt Jon Clay, vice president of threat intelligence bij Trend Micro. ‘De beste kans voor organisaties om deze risico’s te verkleinen is het toepassen van een platformgebaseerde benadering om gestroomlijnde preventie, detectie en respons te leveren’, voegt hij daar aan toe.
Ransomware daalt
Ook
phishing blijft erg in trek. Er werden 16,5 miljoen phishing-aanvallen gedetecteerd en geblokkeerd, wat een wereldwijde toename is van 138 procent. ‘Dit bevestigt dat de hybride werkplek nog altijd een belangrijk doelwit is’, opperen de onderzoekers van Trend Micro. Phishing blijft een belangrijk middel om een organisatie te compromitteren: er werden 6,3 miljoen credential phishing-aanvallen gedetecteerd, waaronder 98.676 in België. Dat komt neer op een globale toename van 15 procent.
Ook een andere klassieker blijft in trek: er werden 3,3 miljoen kwaadaardige bestanden ontdekt, een toename van 134 procent in bekende dreigingen en een toename van 221 procent in onbekende malware.Opvallend is wel dat het aantal ransomware-dreigingen daalde met 43 procent sinds het jaar daarvoor. Dit kan zijn omdat aanvallen steeds gerichter worden en/of ransomware-tools deze (steeds meer) actief blokkeren. Eerder stelde het CCB (Centrum voor Cybersecurity België) ook al vast
dat ransomware daalde, op basis van gegevens van dit jaar.