maandag 14 februari 2022

Het Nederlands Security Meldpunt officieel van start


Vanaf vandaag kunnen organisaties in Nederland gebruik maken van een nieuw waarschuwingssysteem voor cyberdreigingen ontwikkeld door het Nederlands bedrijfsleven. Het Nederlands Security Meldpunt gaat hiermee het delen van informatie met een geautomatiseerd platform versnellen en vergemakkelijken.

Op 28 september 2021 kondigden zes initiatiefnemers, DIVD, Connect2Trust, NBIP, SURFcert, Ams-IX en AbuseIO, een nieuw waarschuwingssysteem aan dat informatie zou gaan delen over potentieel misbruik en cyberdreigingen aan organisaties in Nederland. Die belofte werd ingelost en sindsdien zijn al tientallen meldingen gedaan over onder andere de Log4J kwetsbaarheid. Op basis van deze ervaringen wordt vandaag, 14 februari, het Nederland Security Meldpunt officieel gelanceerd en kunnen alle organisaties in Nederland zich aanmelden om informatie via dit nieuwe waarschuwingssysteem te ontvangen.

Ook in Vlaanderen wordt al geruime tijd de nood aan een centraal waarschuwingssysteem gesignaleerd. De Vlaamse ICT Organisatie die de belangen van de lokale overheden behartigt heeft wat dit betreft, zijn leiderschapsrol in Vlaanderen ten volle opgenomen. Op zijn congres Shop IT in november 2021 hield het zijn 'Quick Responsive Community' (QRC) platform boven de doopvont. Tijdens het Manage IT-event op 09 december 2021 was er het debat met VRT-nieuwsanker Hanne Decoutere waarbij V-ICT-OR het waarom, de meerwaarde én ook de noodzaak van zo'n QRC-platform voor lokale overheden benadrukte.

Naast een centraal waarschuwingssysteem is, onder het motto ‘samen sterker’, het de ambitie van V-ICT-OR om met het QRC-platform bovendien een intensievere samenwerking op gang te brengen tussen experten van overheid en bedrijf op het vlak van cyberveiligheid en dataprotectie, dit i.f.v. een grotere weerbaarheid en veerkracht. Om die ambitie waar te maken wil V-ICT-OR met het Quick Responsive Community platform experten podium geven om kennis, ervaringen en inzichten te delen.

Het QRC-platform is daarom naast het waarschuwingssysteem meteen ook de ideale plek om community rond cyberveiligheid en dataprotectie op te bouwen. Dit is meer dan ooit nodig. Cijfers over cybercriminaliteit en datalekken liegen er niet om, jaar na jaar zien we een stijgende trend. Opbouwen van weerbaarheid tegen en veerkracht bij cyberaanvallen is meer dan ooit urgent.

Enkele toonaangevende experten namen al het woord. Zo waren recent onder meer cyberspecialist Jan Guldentops, Anne Teughels, adviseur bij de VTC en Kurt Penninck, directeur Privacy & Security op het QRC-platform aan het woord.

Vragen? Opmerkingen? Contacteer ons!

Comments uit onze community

Reageren
Om te reageren moet je eerst inloggen.
GEBRUIK ONZE INFORMATIEVEILIGHEIDSTOOL